INGREDIENTE

Blat:
350 gr biscuiți digestivi, cu ovăz
150 gr unt, 82% grăsime

Cremă:
10 gr gelatină, hidratată în 60 gr. de apă rece
50 gr. lapte
10 gr. esență vanilie
120 gr. ciocolată albă cu gust de iaurt
400 gr. cremă de branză
50 gr. zahăr pudră
250 gr. smântână pentru frișcă, 35% grăsime
250 gr. mascarpone

Jeleu:
400 gr de fructe de pădure congelate
100 ml apă
100 gr. zahăr
10 gr. gelatină, hidratată în 60 gr. de apă rece

Extra:
400-500 gr. căpșuni proaspete pentru decor

*Ingredientele sunt pentru un cerc de tort cu diametrul de 20 de cm și înălțimea de 8 cm.

Se mixează biscuitii și se adaugă untul topit (la microunde sau pe foc).

Se pune o folie de acetat, în interiorul discului de tort și se formează crusta de biscuiți și unt. Eu am preferat să formez un blat cu marginile ridicate. Se pune la frigider, până ne ocupăm de cremă.

Hidratăm gelatina în apă rece, pentru cel puțin 10 minute. Când este gata, pune pe foc laptele în care adaugăm gelatina, în momentul în care laptele este călduț. Amestecăm pană gelatina este perfectdizolvată. Nu este nevoie să fierbem compoziția. O luăm de pe foc și adăugăm esența de vanilie. Eu am folosit pliculețele de la Dr. Oetker – Finesse Vanilie Bourbon.

Întreaga compoziție, o adăugăm peste ciocolata albă. Amestecăm și o lăsăm să se răcească, la temperatura camerei. Eu am ales o ciocolată albă cu gust de iaurt, pentru a potența gustul desertului.

Amestecăm smântâna pentru frișcă cu mascarpone, cât să fie spumoase, nu foarte bine bătute. Adăugăm crema de brânză și zahărul pudră și mai mixăm puțin. Verificăm ca ciocolata albă să fi ajuns la temperatura potrivită și o adăugăm peste compoziție.

Înainte de a turna crema peste blatul de biscuiți, punem de jur împrejur felii de căpșuni. Acestea sunt opționale.

Dăm cheesecake-ul la frigider până ne ocupăm de jeleul de fructe de pădure.

Puteți alege să faceți jeleu prima dată

Punem pe foc fructele de pădure, apa și zahărul. Când au dat în clocot, le blendăm și le trecem printr-o sită. Mare grijă, ca aveți o compoziție fierbinte!

După ce am obținut o pastă fină de fructe de pădure, am preferat să o mai cântăresc încă o dată pentru a mă asigura ca gelatina va fi suficientă pentru a obtine un jeleu cu o consistenta medie. Dacă vă doriti o consistentă mai mare, puteți adăuga 15 gr. de gelatină. Gelatina se hidratează în apă cu minim 10 minute înainte de a fi adaugată în compoziția de fructe de pădure.

Se pune peste cheesecake, în momentul în care este călduț, nu fierbinte.

Se lasă la frigider minim 8 ore înainte de a se tăia. Se decorează după preferințe.

Observații:

  • investiți într-un cântar de bucătărie. Îl găsiți începând de la 30 de lei. Recomand unul plat, nu stil castron, pentru a putea cântări mai ușor, folosindu-vă de diverse mărimi de boluri.
  • cântăriți fiecare ingredient în parte, chiar dacă pe ambalaj este trecut un gramaj, de cele mai multe ori cantitatea diferă.
  • un termometru de bucătărie de ajuta să nu strici compozitile. Costă chiar si 20 de lei, dar pentru a te folosi de el cât mai mult timp recomand să cumpărați unul la un preț mai mare, 50-60 de lei.
  • inel reglabil de tort, din inox. Îl veți folosi la foarte multe torturi, are un diametru ajustabil între 16 și 30 de cm și o înălțime de 8 cm. Îl găsiți pe site-urile de specialitate, în Selgros sau Metro.
  • folie de acetat sau acetofan. Din păcate se găsește doar pe site-urile de specialitate, cea mai des folosită de mine este cea de 8-10 cm înălțime. Veți plăti între 25-30 lei pentru 10 metri.
  • evitati să folosiți ciocolată din supermarket-uri. Sunt o grămadă de site-uri de specialitate unde puteți comanda. Un raport calitate preț ok este de 45 lei/kg. Daca sunteti din Craiova puteti găși ciocolată la Selgros sau la Steldico. Asigurați-vă că are o concentrație de cel puțin 29 % cacao și un procent al grăsimilor de cel puțin 35%.
  • feriți-vă de rețetele care nu specifică gramaje și sugerează cantitatea ingredientelor în linguri, lingurițe sau pahare. De cele mai multe ori astfel de rețete sunt sortite eșecului.
* Pentru rețetă m-am inspirat de pe site-ul Pastry Workshop, pe care am ajustat-o în funcție de preferințele mele. Ador rețetele lor!
CategoriesFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *